Yacht Chef Certificate 2023/24

BCA College > Executive Education > Yacht Chef Certificate 2023/24

Yacht Chef Certificate

Η μαγειρική σε γιοτ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – όχι μόνο λόγω χώρου, προμηθειών και εξοπλισμού, αλλά και λόγω του life style των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών μιας θαλαμηγού. Έτσι, το σεμινάριο αυτό, που οδηγεί στη λήψη του Yacht Chef Certificate, έχει στόχο να προσφέρει, σε μάγειρες και chef, μια επιπλέον εξειδίκευση, η οποία θα τους είναι χρήσιμη στις επαγγελματικές τους επιλογές, καθώς, μάλιστα, το επίπεδο των αμοιβών στο yachting είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της «στεριάς».

Το πρόγραμμα Yacht Chef περιλαμβάνει την κυρίως εκπαίδευση στην κουζίνα του yacht Klelia 1, καθώς και στην κουζίνα του Hotel School του BCA College. Επίσης προσφέρει και όλα τα «περιφερειακά» μαθήματα που απαιτούνται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε ο απόφοιτος να διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο εκπαίδευσης.

Μολονότι για τη συμμετοχή δεν απαιτείται πτυχίο από σχολή μαγειρικής, είναι αυτονόητο ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε αρχάριους. Οι σπουδαστές πρέπει να έχουν ένα εύλογο επίπεδο γαστρονομικής εμπειρίας. Χρειάζεται, επίσης, να είναι δημιουργικoί, για να μπορούν να εκτελέσουν συνταγές που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις διατροφικές απαιτήσεις των επισκεπτών, ενώ θα εργάζονται σε περιορισμένο χώρο, με συγκεκριμένες πρώτες ύλες και χωρίς να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε προμηθευτές και σε φρέσκα υλικά. Στο σεμινάριο μαθαίνουν, επίσης, να υπολογίζουν τις ποσότητες των υλικών που θα χρειαστούν, πριν τον απόπλου, και να σχεδιάζουν μενού με ποικιλία, για αρκετές, ενδεχομένως, μέρες, από το πρωινό μέχρι το δείπνο.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, Stelios Philanthropic Foundation.

stelios-philanthropic-foundation-header-logo

Τα μαθήματα θα γίνονται στη θαλαμηγό Klelia 1, μήκους 44,7 μέτρων, που είναι λιμενισμένη στην Μαρίνα Ζέας, καθώς και στην Ξενοδοχειακή Σχολή του BCA College.

Το Klelia 1 είναι κατασκευασμένο το 1957 και ήταν το πρώτο κότερο του αείμνηστου Λουκά  Χατζηιωάννου, πατέρα του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Το Ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation προσφέρει 7 υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 σε ισάριθμους μαθητές του προγράμματος, στη μνήμη του Λουκά Χατζηιωάννου. Έτσι, 7 ταλαντούχοι μελλοντικοί Chefs, με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, που θα επιλεγούν μεταξύ των ενδιαφερομένων (ζητήστε πληροφορίες από τη Γραμματεία του BCA), θα παρακολουθήσουν δωρεάν το σεμινάριο Yacht Chef.

Certificate:

Yacht Chef Certificate

Μέθοδος Παρακολούθησης:​

Διά Ζώσης

Διάρκεια:​

150 διδακτικές ώρες και συμπληρωματικά τρίμηνη Πρακτική Άσκηση

Ημερομηνίες:​

8 ώρες την εβδομάδα
(πρακτική και θεωρητική διδασκαλία)

Περίοδος:​

Το Yacht Chef Certificate προσφέρεται από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. To εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπεριέχει τόσο πρακτική, όσο και θεωρητική διδασκαλία μέσα από ένα δυναμικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό σύστημα experiential learning. Μετά την ολοκλήρωση των 216 ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μπορούν να κάνουν μια 3μηνη πρακτική άσκηση σε Yachts, Superyachts ή σε Ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Πρακτική Άσκηση

Τρίμηνη Πρακτική Άσκηση

Στοιχεία Επικοινωνίας:​​

Τηλ: +30 210 7253 783​
E-mail: seminars@bca.edu.gr

Οι σπουδαστές εν δράσει

Γενικές Πληροφορίες σχετικά με το Certificate Yacht Chef

Ένας chef σε yacht είναι μέλος του πληρώματος ενός πλοίου και πρέπει να γνωρίζει όλα όσα διέπουν αυτή την ιδιότητα: από τις νομικές διατυπώσεις έως τα θέματα ασφαλείας. Οι τομείς αυτοί αναλύονται διεξοδικά, περιλαμβάνοντας κάθε πιθανό τύπο και μέγεθος θαλαμηγού, ώστε ο σπουδαστής να μπορέσει να «τεστάρει» τις ικανότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, ως προς τη συμβατότητά τους με τη ζωή στη θάλασσα, πριν επιλέξει αυτό το επαγγελματικό πεδίο. Στην ενότητα, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στη σωστή ανάπτυξη του βιογραφικού τους, στο χειρισμό της συνέντευξης με τον πιθανό εργοδότη, στον τρόπο σχεδιασμού του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου, και στη γενικότερη προετοιμασία για τη ζωή στο yacht.

Διάρκεια: 36 ώρες

-Επικοινωνία με τον πελάτη, δοκιμαστικό μενού, Οργανωση 2ήμερο μενού και 2ήμερη παραγγελία σκάφους. Σύνολο 9 ώρες.
-25 Ώρες λοιπές πληροφορίες ασφάλειας σκάφους.

Λειτουργίες Τροφίμων & Ποτών & Ανάπτυξη Προϊόντων

Σ΄ αυτή την ενότητα, διδάσκονται οι τεχνικές που απαιτούνται για την παραγωγή και το σερβίρισμα φαγητών και ποτών στο περιβάλλον ενός yacht. Ο φοιτητής αποκτά γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την οργάνωση και τη διοίκηση ενός εστιατορίου, ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη ποιότητα, με συνετή διαχείριση των πόρων και με λογικό κόστος. Εκπαιδεύεται σε όλες τις τεχνικές παρασκευής φαγητού (κουζίνα, σχάρα κ.λπ.) φινιρίσματος και σερβιρίσματος. Ασκείται επίσης στην ομαδική εργασία, με διαφορετικό αριθμό συνεργατών (ζευγάρια, μικρές και μεγάλες ομάδες), καθώς αυτός διαφέρει κάθε φορά ανάλογα με το μέγεθος της θαλαμηγού και τον αριθμό των φιλοξενουμένων, οπότε ο καταμερισμός των εργασιών είναι κατά περίπτωση διαφορετικός. Η ενότητα παρουσιάζει και συγκρίνει όλες τις μορφές «κουζίνας», ως γαστρονομικές τάσεις: κλασικές, σύγχρονες, έθνικ, φυτοφαγικές κ.λπ.

Διάρκεια: 48 ώρες

-2 Ώρες θεωρία πάνω στο F&B Management και την οργάνωση κουζίνας
-6 Ώρες θεωρία πάνω στα σύγχρονα μηχανήματα και την χρήση τους (sous Vide, Thermomix, Pacojet, Siffon)
-40 ώρες πρακτική εξάσκηση με χρήση των μηχανημάτων αυτών.

Μικροβιολογία Τροφίμων, Υγιεινή, Διαίτα και Διατροφή

Σε αυτή την ενότητα, ο φοιτητής διδάσκεται μικροβιολογία και υγιεινή των τροφίμων. Μαθαίνει το πώς επηρεάζονται τα τρόφιμα από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο χρόνος, η θερμοκρασία, η υγρασία, η έκθεση στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας, και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ασφάλειας και διατήρησης της ποιότητάς τους. Μαθαίνει να ελέγχει τις πρώτες ύλες για πιθανή παρουσία μικροοργανισμών και να επισημαίνει ενδεχόμενη αλλοίωσή τους. Είναι ευνόητο πως η υγιεινή των τροφών είναι θεμελιώδες στοιχείο για την ποιότητα της φιλοξενίας οπουδήποτε, πόσο δε μάλλον κατά τη διάρκεια μια κρουαζιέρας με θαλαμηγό. Γι’ αυτό η ενότητα δίνει ιδιαίτερη σημασία στον προληπτικό μικροβιακό έλεγχο των τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές απαιτήσεις για την παρασκευή ασφαλών τροφίμων.

Επιπλέον, τα τρόφιμα εξετάζονται ως προς τη διατροφική τους αξία και τις ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης ενός ατόμου, ανάλογα με το βάρος, το φύλο και την ηλικία. Οι σπουδαστές μαθαίνουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς την αλληλεπίδραση των υλικών. Οι απόφοιτοι του σεμιναρίου θα έχουν τη γνώση να συνδυάζουν πρώτες ύλες για να επιτύχουν την καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών τους στοιχείων, και να σχεδιάζουν δίαιτες ή ειδικό διατροφικό πρόγραμμα, αν ζητηθεί από τους πελάτες τους, κάτι που είναι σύνηθες στις θαλαμηγούς.

Διάρκεια: 48 ώρες

-40 Ώρες ΗΑCCP θεωρία και πρακτική πάνω στην ασφάλεια
-8 Ώρες Διατροφολογία, σημασία της γνώσης πάνω στην διατροφή στο γιότ και των ειδικών διατροφικών προτιμήσεων του πελάτη.

Τεχνικές Κουζίνας και Ζαχαροπλαστικής

Σε αυτή την ενότητα, οι σπουδαστές θα διδαχθούν τεχνικές προετοιμασίας και μαγειρέματος φαγητού, αποθήκευση τροφίμων, και γενικότερα οργάνωσης της κουζίνας, εφαρμόζοντας σε κάθε βήμα τα πρωτόκολλα υγιεινής των τροφίμων. Παρουσιάζονται κλασικές και σύγχρονες μορφές παραγωγής τροφίμων, με υποστηρικτική χρήση ψηφιακού υλικού. Επειδή σε ένα σεμινάριο είναι αδύνατον να συμπεριληφθεί το σύνολο της παγκόσμιας μαγειρικής, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στο πώς θα αναζητούν στο διαδίκτυο αξιόπιστες πληροφορίες για να ικανοποιήσουν εξειδικευμένες επιθυμίες των πελατών τους.

Επιπλέον, σ΄ αυτή την ενότητα, οι σπουδαστές μαθαίνουν να «στήνουν» ένα πρότυπο ζαχαροπλαστείο εν πλω και να δημιουργούν εμπνευσμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που θα ολοκληρώνουν το μενού και θα απογειώνουν τη γαστριμαργική εμπειρία των πελατών τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην light ζαχαροπλαστική με λίγες θερμίδες, δεδομένου ότι αυτή είναι, σύμφωνα με τις στατιστικές, η επιλογή των περισσότερων ιδιοκτητών & ενοικιαστών θαλαμηγών και των φιλοξενουμένων τους. Οι τεχνικές παρασκευής και παρουσίασης των εδεσμάτων τελειοποιούνται μέσω σειράς δοκιμασιών στις οποίες βαθμολογείται η γεύση και η αισθητική σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση των πόρων.

Διάρκεια: 48 ώρες

-12 Ώρες θεωρία πάνω στις διεθνείς κουζίνες και τις δυνατότητες παραλαγής τους με βάση τα θέλω του πελάτη πάνω στο σκάφος σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική
-36 Ωρες πρακτική με εργασίες πάνω σε πραγματικές συνθήκες εξομίωσης του σκάφους και την λειτουργία του.

Εφαρμοσμένες Επιστήμες για μια σύγχρονη Κουζίνα

Ο σπουδαστής διδάσκεται τη χημεία των τροφίμων, ανάλογα με τις τεχνικές προετοιμασίας και παρασκευής τους και το πώς αυτή η χημεία συμβάλλει στη γεύση και την υγεία. Η δομή και η λειτουργία των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων, η επίδραση του pH, η ενζυμική και η μη ενζυμική αμαύρωση, η καραμελοποίηση είναι μερικά από τα κεφάλαια αυτής της ενότητας. Αναλύονται επίσης η επίδραση της επεξεργασίας (ψύξη, κατάψυξη, ξήρανση, χημικά συντηρητικά, θέρμανση, πίεση) στους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια και τα υδροκολλοειδή ή κόμμεα, μέσω των οποίων βελτιώνεται η υφή και η συνεκτικότητα των τροφίμων, λόγω της ικανότητάς τους να προσροφούν πολλά μόρια νερού. Εξετάζονται οι λειτουργικές ιδιότητες των γαλακτωμάτων και των αφρών στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, του παγωτού, του σορμπέ, της μους και της σοκολάτας. Μελετώνται οι χημικές αλλαγές του κρέατος, των ψαριών, των φρούτων και των λαχανικών, στις διάφορες φάσεις της παρασκευής (σίτεμα, μαρινάρισμα, βαθμοί θέρμανσης κ.λπ.) και οι χημικές διεργασίες κατά τη ζύμωση και το ψήσιμο ψωμιού, μπισκότων και αρτοσκευασμάτων.

Διάρκεια: 36 ώρες

-12 Ωρες πρακτική εξάσκηση πανω σε μοριακή κουζίνα και την χρήση της πάνω στο σκάφος
-24 Ωρες τεχνολογία τροφίμων

BCA COLLEGE

ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ (Σκάφος)

Δομή Προγράμματος

Γενικές Πληροφορίες σχετικά με το Certificate Yacht Chef

2 εβδομάδες

Επικοινωνία με τον πελάτη δοκιμαστικού μενού & οργάνωση διήμερου μενού

Θεωρητικό

Τρίτη 28/11/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Χαιρετισμός από τον Sir Stelios Haji – Ioannou στους Υποτρόφους του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος

Χαιρετισμός

Τετάρτη 29/11/23
16:00

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (Αλωπεκής 5 , Κολωνάκι , 106 75 , Αθήνα)

2 Ώρες

Επικοινωνία με τον πελάτη δοκιμαστικού μενού & οργάνωση διήμερου μενού

Θεωρητικό

Πέμπτη 30/11/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Θεωρητική επισκόπηση όλων των παραμέτρων ασφάλειας σκάφους

Θεωρητικό

Τρίτη 05/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Σταματία Φoινίτση
Στέλιος Βλησίδης

Λειτουργίες Τροφίμων & Ποτών & Ανάπτυξη Προϊόντων

3 εβδομάδες

F&B  Management & οργάνωση κουζίνας,
Σύγχρονα μηχανήματα και η χρήση τους

Θεωρητικό

Πέμπτη 07/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου,
Παύλος Σιμοτόπουλος

Πρακτική εφαρμογή οργάνωσης διήμερων μενού.

Πρακτικό

Τρίτη 12/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Πρακτική εξάσκηση με χρήση Σύγχρονων Μηχανημάτων

Πρακτικό

Πέμπτη 14/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Πρακτική εξάσκηση με χρήση Σύγχρονων Μηχανημάτων

Πρακτικό

Τρίτη 19/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

5* Service στο γιότ με ταυτόχρονη παρασκευή εδεσμάτων

Πρακτικό/ Θεωρητικό

Πέμπτη 21/12/23

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Κωνσταντίνος Τσατσαρής
Βασίλης Αθανασίου

5* Service στο γιότ με ταυτόχρονη παρασκευή εδεσμάτων

Πρακτικό/ Θεωρητικό

Τρίτη 09/01/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Κωνσταντίνος Τσατσαρής
Βασίλης Αθανασίου

Μικροβιολογία Τροφίμων, Υγιεινή, Διαίτα και Διατροφή

1 εβδομάδα

ΗΑCCP και ασφάλεια Τροφίμων

Θεωρητικό

Πέμπτη 11/01/24

17:00 – 21:00

4 Ώρες

Σταματία Φoινίτση

Διατροφολογία, σημασία διατροφικών προτιμήσεων του πελάτη

Θεωρητικό

Τρίτη 16/01/24

17:00 – 21:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Τεχνικές Κουζίνας και Ζαχαροπλαστικής

4 εβδομάδες

Τεχνικές πάνω σε διεθνείς κουζίνες και παραλαγές τους σε ζαχαροπλαστική

Θεωρητικό

Πέμπτη 18/01/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Τεχνικές πάνω σε διεθνείς κουζίνες και παραλαγές τους σε ζαχαροπλαστική

Θεωρητικό

Τρίτη 23/01/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Παύλος Σιμοτόπουλος

Τεχνικές πάνω σε διεθνείς κουζίνες και παραλαγές τους σε μαγειρική 1

Πρακτικό

Πέμπτη 25/01/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Παύλος Σιμοτόπουλος

Τεχνικές πάνω σε διεθνείς κουζίνες και παραλαγές τους σε μαγειρική 2

Πρακτικό

Τρίτη 30/01/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Εργασίες πάνω σε πραγματικές συνθήκες εξομοίωσης του σκάφους και την λειτουργία του

Πρακτικό

Πέμπτη 01/02/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Τεχνικές πάνω σε διεθνείς κουζίνες και παραλαγές τους σε ζαχαροπλαστική

Πρακτικό

Τρίτη 06/02/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Εφαρμοσμένες Επιστήμες για μια σύγχρονη Κουζίνα

2 εβδομάδες

Μοριακή κουζίνα και χρήση πάνω στο σκάφος

Πρακτικό

Πέμπτη 08/02/24

11:00 – 15:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Μοριακή κουζίνα και χρήση πάνω στο σκάφος

Πρακτικό

Τρίτη 13/02/24

10:00 – 14:00

4 Ώρες

Βασίλης Αθανασίου

Tεχνολογία τροφίμων

Θεωρητικό

Πέμπτη 15/02/24

17:00 – 21:00

4 Ώρες

Σταματία Φοινίτση

Barista & Coffee Workshops

Barista & Coffee Workshops
in collaboration with Jacobs Douwe Egberts

Τρίτη 20/02/24

13:30

2 Ώρες

Κωνσταντίνος Κουσιούρης

Barista & Coffee Workshops
in collaboration with Jacobs Douwe Egberts

Πέμπτη 22/02/24

13:30

2 Ώρες

Κωνσταντίνος Κουσιούρης

Barista & Coffee Workshops
in collaboration with Jacobs Douwe Egberts

Τρίτη 27/02/24

13:30

2 Ώρες

Κωνσταντίνος Κουσιούρης

Lecturers

Sponsors

stelios-philanthropic-foundation-header-logo