Εισαγωγή στην Παιδοψυχολογία

Εισαγωγή στην Παιδοψυχολογία

Εισηγήτρια: Ελένη Λαζαράτου, Ομοτ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής των παιδιών είναι καθοριστικά για την μετέπειτα ανάπτυξή τους. Τότε αρχίζουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους, να αποκτούν λεκτικές και συλλογιστικές δεξιότητες, να κοινωνικοποιούνται και να κάνουν τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας τους. Η Παιδοψυχολογία ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη του παιδιού, θετικά ή αρνητικά. Η κατανόηση των βασικών αρχών της μπορεί να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, γονείς, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και κάθε άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με παιδιά και θέλει να κατανοεί καλύτερα την συμπεριφορά τους και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Το σεμινάριο καλύπτει 18 θεματικές ενότητες:

1. Ορισμός του επιστημονικού πεδίου, τα πλαίσια άσκησης της παιδοψυχολογίας – διεπιστημονική ομάδα
2. Το φυσιολογικό και το παθολογικό στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού
3. Φυσιολογική ανάπτυξη: βρεφική ηλικία, προσχολική ηλικία
4. Φυσιολογική ανάπτυξη: σχολική ηλικία, εφηβεία
5. Οικογένεια, η θέση των γονέων
6. Διαγνωστική εκτίμηση: συνέντευξη με τους γονείς, συνέντευξη με το παιδί, ψυχομετρικά τεστ
7. Η ζωγραφική στη διαγνωστική εκτίμηση και τη θεραπεία
8. Το παιχνίδι στη διαγνωστική εκτίμηση και τη θεραπεία
9. Η συμβολή της ψυχανάλυσης
10. Η ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών στην παιδική ηλικία
11. Ψυχοπαθολογία του βρέφους
12. Προσχολική ηλικία: άγχος αποχωρισμού, αναπτυξιακές διαταραχές
13. Παιδική ηλικία: διαταραχές αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα
14. Παιδική ηλικία: συναισθηματικές διαταραχές
15. Παιδική ηλικία: μαθησιακά προβλήματα
16. Παιδική ηλικία: διαταραχές συμπεριφοράς
17. Ψυχοπαθολογία της εφηβείας
18. Θεραπευτικές προσεγγίσεις, ψυχοθεραπείες

Διάρκεια: 10 δίωρα, κάθε Πέμπτη από τις 4 Απριλίου έως και τις 6 Ιουνίου 2024,

Ώρα: 11:00-13:00
Τόπος: BCA – City Campus, Αλεξάνδρας 205

Κόστος συμμετοχής: 280€ / άτομο για το σύνολο της σειράς των Σεμιναρίων.
Τρόπος παρακολούθησης: Φυσική παρουσία ή διαδικτυακή συμμετοχή

Βιογραφικό Εισηγήτριας:

Η κα Ελένη Λαζαράτου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στη συνέχεια στην Παιδοψυχιατρική στη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris XIII, Καθηγ. S. Lebovici). Στη Γαλλία, όπου παρέμεινε επί οκταετία, κατείχε τις θέσεις επιμελητού (Medecin Resident Etranger) στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο Alfred Binet, και βοηθού καθηγητού (Assistant Etranger) στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI.

Εξελέγη Λέκτορας με αντικείμενο την Παιδοψυχιατρική, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια το 2005, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2012 και Καθηγήτρια το 2018.

Είναι υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα – Καισαριανής, που ανήκει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον εκπαιδευτικό-διδακτικό τομέα η δραστηριότητά της εκτείνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευόμενων στην Παιδοψυχιατρική και την Ψυχιατρική, των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, καθώς και των σπουδαστών άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Σε ερευνητικό επίπεδο συμμετέχει σε πολυκεντρικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παιδοψυχιατρική. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Association Européene de Psychopathologie de l’ Enfant et de l’ Adolescent. Υπήρξε επιβλέπουσα σε 4 διδακτορικές διατριβές και 7 μεταπτυχιακές εργασίες.

Έχει οργανώσει δεκάδες επιστημονικές ημερίδες – συνέδρια στην Ελλάδα και 1 διεθνές συνέδριο. Έχει συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή 35 ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν 45 πλήρη ξενόγλωσσα άρθρα, 13 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 55 ελληνικά και 76 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων στη γαλλική γλώσσα και τεσσάρων στην ελληνική.