Experience

Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών

BCA College > Προπτυχιακά Προγράμματα > Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών

Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας: αρχιτέκτονας προσωπικοτήτων

Μέχρι τα 6 χρόνια, το παιδί αποκτάει την προσωπικότητα, που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Ό,τι συμβεί από τα 6 και μετά χτίζεται πάνω στο υπόβαθρο που δημιουργήθηκε στην προσχολική ηλικία. Τον ρόλο του “αρχιτέκτονα”, τα πρώτα 2-3 χρόνια έχουν οι γονείς και κυρίως η μητέρα. Τη σκυτάλη παίρνει ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο, όπου το παιδί εντάσσεται στην κοινωνική ζωή και μαθαίνει να έχει δικαιώματα σε συνδυασμό με υποχρεώσεις. Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη περίοδος της ανάπτυξής του, διότι διαμορφώνεται ο ψυχοσυναισθηματικός του κόσμος, δομείται η σωματική και πνευματική του υγεία και αποκτά κοινωνικές δεξιότητες. Η παιδαγωγική φροντίδα αυτής της ηλικίας είναι μια ιδιαίτερα υπεύθυνη αποστολή, που απαιτεί επαγγελματίες με σύνθετες ικανότητες: επιστημονικές, διανοητικές και συναισθηματικές.

Πρέπει “να το έχεις” για να γίνεις παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Να αγαπάς τα παιδιά, να βλέπεις τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, να διαθέτεις υπομονή, τρυφερότητα, καλοσύνη και να χαίρεσαι να παίζεις μαζί τους. Όμως, πρέπει και να ξέρεις να ερμηνεύεις τα κωδικοποιημένα μηνύματα κάθε παιδιού που εκπέμπει με τη συμπεριφορά του. Το “χαρισματικό”, το “προβληματικό”, το “υπερκινητικό”, το “απείθαρχο”, το “αδιάφορο”, το “συνεσταλμένο” παιδί είναι, το καθένα, ένα ολόκληρο πεδίο μελέτης και εφαρμογής των σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, που περιλαμβάνουν και τους γονείς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, πολύ συχνά, ο παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας εκπαιδεύει μαζί με τα παιδιά και τους γονείς.

Το BCA College προσφέρει προπτυχιακές (και μεταπτυχιακές σπουδές) στην Παιδαγωγική Προσχολικής Ηλικίας, με το πρόγραμμα BA Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά. Τα μαθήματα καλύπτουν όλο το φάσμα της «αρχιτεκτονικής της παιδικής προσωπικότητας»: τις αναδυόμενες γλωσσικές και μαθηματικές ικανότητες του παιδιού, τη λειτουργία των αισθήσεων, την έκφραση, την κίνηση, την επικοινωνία, τα στάδια της κοινωνικοποίησης, την μετάβαση από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον, τη διανοητική και ηθική εξέλιξη, τη δημιουργικότητα και τις ενδεχόμενες πνευματικές ή σωματικές διαταραχές στην ανάπτυξή του. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα παιδαγωγικά “εργαλεία” που περιλαμβάνουν το παιχνίδι, τις δημιουργικές τέχνες, τη λογοτεχνία και το θέατρο, την εξερεύνηση της φύσης, τη μουσική και την κίνηση. Παράλληλα, οξύνονται οι παρατηρητικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες ώστε να αξιολογούν την εξέλιξη του παιδιού και να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια.

Το πτυχίο Bachelor’s Degree στους αποφοίτους χορηγείται από το πολυβραβευμένο για τις επιδόσεις του University of West London (UWL). Είναι ακριβώς το ίδιο που παίρνουν και οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα στο Λονδίνο και είναι ισότιμο επαγγελματικά με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν πολλές επαγγελματικές επιλογές: σε παιδικούς σταθμούς και μονάδες προσχολικής ηλικίας, ως επαγγελματίες ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικοί, σχολικοί ψυχολόγοι, ερευνητές σε συναφείς τομείς, σύμβουλοι για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, εμπειρογνώμονες σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και της οικογένειας, σε θέσεις εκπαιδευτικής συμβουλευτικής, εκπαιδευτικής ηγεσίας, σε παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, ακόμα και σε εταιρείες που ειδικεύονται σε προϊόντα για μικρά παιδιά, όπως δημιουργικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό.

Μπορούν, επίσης, να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς όπως η παιδική ανάπτυξη, η εκπαιδευτική ψυχολογία, οι μαθησιακές δυσκολίες και η εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, η μάθηση σε εξωτερικούς χώρους, η μάθηση μέσω του παιχνιδιού και οι εκφραστικές τέχνες, η σχολική ψυχολογία, η αναπτυξιακή ψυχολογία, η εργοθεραπεία κ.λπ.

Οι αριστούχοι θα προσληφθούν από τα πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα Melina’s Kindergarten και International School of Athens, τα οποία ανήκουν στον ίδιο Εκπαιδευτικό Όμιλο με το BCA, έχοντας κάνει προηγουμένως και την πρακτική τους εξάσκηση στα χρόνια των σπουδών.

Τμήμα Εκπαίδευσης

Asset 2
BA (Hons) Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών

Γιατί να επιλέξω το BCA

 • 50 χρόνια εμπειρία
 • Εξειδίκευση σε επιχειρησιακές σπουδές
 • Διασύνδεση με την αγορά εργασίας
 • Βρετανικό πτυχίο με παγκόσμια αναγνώριση
 • Blended Learning (Online & στο Campus)
 • Επιλογή γλώσσας στα Ελληνικά ή Αγγλικά

Η Επιχειρηματική Εμπειρία

bachelors business dpt video thumbvideo play button
0
Επιχειρήσεις στην Ελλάδα με 10+ Εργαζόμενους
0%
Εταιρείες που Πληρώνουν Περισσότερα την Προσέλκυση των Κατάλληλων Ταλέντων για τις Ανάγκες τους
0%
Επιχειρήσεων Επενδύουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
0%
Ελληνικές Επιχειρήσεις που Καινοτομούν
Προπτυχιακά Προγράμματα

Υψηλό Επίπεδο Σπουδών

  Υπεύθυνη Τμήματος​

  Δρ. Άννα Τουλουμάκου

  H Δρ. Τουλουμάκου αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ειδίκευση στην Ψυχολογία) και έχει ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στη Ψυχομετρία (ΜA in Educational Psychology: Psychological Measurement and Evaluation) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), ως υπότροφος του Κληροδοτήματος Σταμάτη και δεύτερο μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική & τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφού δούλεψε με Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα η Δρ. Τουλουμάκου επέστρεψε στην εκπαίδευση και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Κέντρο SKOPE του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μ. Βρετανία)

  ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Ιδρύματος Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC). Από το 2017-2019 εργάστηκε και ως μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης [ΠΤΔΕ] του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με θέμα τις γλωσσικές δεξιότητες παιδιών που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας. Διδάσκει Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2016 έως και σήμερα. Η Δρ. Τουλουμάκου εξειδικεύεται σε παιδιά με αντίξοες εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία (ΑΕΠΗ) και στην εφαρμογή πρακτικών που είναι ευαισθητοποιημένες στο τραύμα.

  Αναγνώριση Πτυχίων

  Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων που προέρχονται από τη συνεργασία του BCA με Βρετανικά Πανεπιστήμια.

  Αναγνώριση Πτυχίου - graduation hats

  Συνεργασίες

  Newsletter

  Εγγραφείτε στο newsletter​ για να λαμβάνετε τα νέα του BCA​