Τμήμα Εκπαίδευσης

BA (Hons) Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά

BCA College > Προπτυχιακά Προγράμματα > Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών > BA (Hons) Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά

Παιδαγωγική Προσχολικής Ηλικίας

Η προσχολική είναι η ηλικία στην οποία μπαίνουν οι βάσεις των ικανοτήτων ενός παιδιού, χτίζεται η σωματική και πνευματική του υγεία, διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του και αποκτά κοινωνικές δεξιότητες. Η παιδαγωγική φροντίδα αυτής της ηλικίας είναι μια ιδιαίτερα υπεύθυνη αποστολή, που απαιτεί επαγγελματίες με υψηλές επιστημονικές αλλά και διανοητικές ικανότητες.

Το πρόγραμμα BA Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά ειδικεύεται στην πρώιμη παιδική φροντίδα και εκπαίδευση. Διερευνώνται οι αναδυόμενες γλωσσικές και μαθηματικές ικανότητες του παιδιού, η λειτουργία των αισθήσεων, η έκφραση, η κίνηση, η επικοινωνία, τα στάδια κοινωνικοποίησης, η μετάβαση από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον, η διανοητική και ηθική εξέλιξη, η δημιουργικότητα και οι ενδεχόμενες πνευματικές ή σωματικές διαταραχές στην ανάπτυξή του. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα παιδαγωγικά “εργαλεία” που περιλαμβάνουν το παιχνίδι, τις δημιουργικές τέχνες, τη λογοτεχνία και το θέατρο, την εξερεύνηση της φύσης, τη μουσική και την κίνηση. Παράλληλα, οξύνονται οι παρατηρητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδαγωγού ώστε να μπορεί να αξιολογεί, να υποστηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος BA Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικά έχουν πολλές επαγγελματικές επιλογές: σε παιδικούς σταθμούς και μονάδες προσχολικής ηλικίας, ως επαγγελματίες ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι/εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, οικογενειακοί θεραπευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, ερευνητές σε συναφείς τομείς, σύμβουλοι για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, εμπειρογνώμονες σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και της οικογένειας, σε θέσεις εκπαιδευτικής συμβουλευτικής, εκπαιδευτικής ηγεσίας, σε παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, ακόμα και σε εταιρείες που ειδικεύονται σε προϊόντα για μικρά παιδιά, όπως δημιουργικά παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό.

Μπορούν, επίσης, να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς όπως η παιδική ανάπτυξη, η εκπαιδευτική ψυχολογία, οι μαθησιακές δυσκολίες και η εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, η μάθηση σε εξωτερικούς χώρους, η μάθηση μέσω του παιχνιδιού και οι εκφραστικές τέχνες, η σχολική ψυχολογία, η αναπτυξιακή ψυχολογία, η εργοθεραπεία κ.λπ.

Η ζήτηση για κατόχους πτυχίου Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής / Προσχολικής Αγωγής είναι μεγάλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019) και του ΟΟΣΑ (2021), το επίπεδο συμμετοχής των 3χρονων στην προσχολική εκπαίδευση είναι μέχρι σήμερα χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (30,4% και 34,2% αντίστοιχα). Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικής μέριμνας, λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων. Καθώς το κράτος προωθεί την φροντίδα στην προσχολική ηλικία, αναμένεται ότι ο αριθμός των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, ιδιωτικών και δημόσιων, θα αυξηθεί σημαντικά. Οι απόφοιτοι του BCA κατέχουν πτυχίο από το πολυβραβευμένο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, που αναγνωρίζεται διεθνώς και είναι ισότιμο επαγγελματικά με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, δίνοντας στους αποφοίτους του τμήματος Early Childhood Care and Education / Παιδαγωγικών  τη δυνατότητα να εργαστούν και στην ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση.

Τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων του τμήματος ενισχύουν οι υπηρεσίες του Γραφείου Καριέρας του BCA το οποίο διασυνδέει φοιτητές και αποφοίτους με την αγορά εργασίας.

Έναρξη:​

Οκτώβριος για το Χειμερινό Εξάμηνο ή
Φεβρουάριος για το Εαρινό Εξάμηνο

Διάρκεια:​

4 έτη για εγγραφές Οκτωβρίου ή Φεβρουαρίου ή
3 έτη για εγγραφές Οκτωβρίου ή Φεβρουαρίου όσον αφορά υποψήφιους με βαθμό απολυτηρίου minimum 15 και πτυχίο ​Αγγλικών

Τρόπος Διδασκαλίας:​

• On Site
• Online (Υποστηρικτικά της διδασκαλίας)
• Βιντεοσκόπηση Μαθημάτων (Υποστηρικτικά της διδασκαλίας)

Ωράριο φοίτησης:​

Πρωινό ή / και Βραδινό​

Γλώσσα:

Ελληνικά ή Αγγλικά

Πρακτική Άσκηση

Πλεονεκτήματα Προγράμματος

1

Τη διδασκαλία εμπλουτίζουν διαλέξεις διακεκριμένων επαγγελματιών και ερευνητών που προέρχονται από όλους τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας: εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, οικογενειακοί θεραπευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κ.λπ.

2

Προσφέρονται σεμινάρια σε ειδικές θεματικές περιοχές σε συνεργασία με εξειδικευμένους οργανισμούς, όπως: Herma – με εξειδίκευση στην παιγνιοθεραπεία, Twende Dance Project – με εξειδίκευση στην κίνηση και τη θεραπεία, και άλλα.

3

Το BCA, μέσω της συνεργασίας του με το Melina’s Kindergarten, το ISA – Διεθνές Σχολείο Αθηνών και με άλλα πρότυπα σχολεία σε όλη τη χώρα, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, ενώ σπουδάζουν σε προπτυχιακό επίπεδο.

4

Καλλιέργεια επιπλέον ικανοτήτων: το πρόγραμμα αυξάνει τις ευκαιρίες απασχολησιμότητας των αποφοίτων, καθώς τους εφοδιάζει και με άλλες, πλην των παιδαγωγικών, ερευνητικές και διοικητικές ικανότητες, όπως χρήση πληροφορικής για εξεύρεση και ανάλυση πληροφοριών, στατιστική έρευνα και ηγετικές ικανότητες.

5

Ξένες γλώσσες: Το πρόγραμμα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να τελειοποιήσουν τα Αγγλικά τους και να μάθουν ακόμα μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα.

6

Δεξιότητες πληροφορικής: Οι φοιτητές αποκτούν καλές γνώσεις τεχνολογίας και πληροφορικής όπως προγραμματισμός, σχεδιασμός ιστοσελίδων και διαχείριση δεδομένων, που είναι ζωτικής σημασίας για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

 

University of West London
Βραβεύσεις​
Δράσεις Τμήματος
Αποδοχή στο 1ο Έτος
Αποδοχή στο 2ο Έτος


Σπουδάζοντας στο BCA, ζείτε στην Ελλάδα την ατμόσφαιρα ενός Βρετανικού ή Ελβετικού Πανεπιστημίου υψηλής στάθμης και σας απονέμονται οι τίτλοι σπουδών (Bachelor & Master) οι ίδιοι ακριβώς που χορηγούνται στους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, οι οποίοι αναγνωρίζονται παντού στον κόσμο (και είναι ισχυροί για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα ακόμα και για διορισμό στο ελληνικό Δημόσιο). Επιπλέον, αξιοποιείτε την ψηφιακή τεχνολογία με τις εξειδικευμένες πλατφόρμες εξ αποστάσεως παρακολούθησης που έχει δημιουργήσει το BCA και έχει εντάξει στη φιλοσοφία του Blended Learning.


Την πετυχημένη πορεία του BCA πιστοποιούν οι πολλαπλές βραβεύσεις που έχει δεχθεί στην πορεία των ετών εκπαιδευτικής του λειτουργίας με ιδιαίτερη σημαντική την ανακήρυξη του ως το «ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ». Περισσότερες πληροφορίες για τις βραβεύσεις του BCA College μπορείτε να δείτε εδώ.


Τα προγράμματα σπουδών του BCA College, εμπλουτίζονται περαιτέρω με επιχειρηματικές επισκέψεις, σεμινάρια και ομιλίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών. Οι εκδηλώσεις αυτές γεφυρώνουν την ακαδημαϊκή θεωρία που διδάσκεται στις αίθουσες με τις σύγχρονες πρακτικές του επαγγελματικού στίβου, μεταφέρουν στους σπουδαστές τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε αληθινό χρόνο και τους συνδέουν με καταξιωμένα στελέχη, επιχειρηματίες, και ανθρώπους με θέσεις-κλειδιά στον κλάδο τους.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν Απολυτήριο λυκείου με βαθμό τουλάχιστον 12 ή IB Diploma ή αντίστοιχου βαθμού αποδεικτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως ενθαρρύνουμε όσους υποψήφιους έχουν Απολυτήριο με βαθμό μικρότερο από 12 να κάνουν αίτηση για αποδοχή στο 1ο έτος σπουδών, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως οι βαθμοί πάνω από 12 σε συγκεκριμένα σχετικά μαθήματα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε προσωπική συνέντευξη προκειμένου, παράλληλα με τις παραπάνω βαθμολογίες, να συνεκτιμηθεί η ικανότητα τους να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να παρακοληθήσουν τα πρώτα 2 έτη των προγραμμάτων είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά.  Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το 1ο έτος στα Αγγλικά θα πρέπει να κατέχουν μία από τις παρακάτω πιστοποιήσεις:

 • IELTS: Με βαθμό 5.5 και άνω, με τουλάχιστον 5.5 σε κάθε τμήμα του τεστ
 • Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE)
 • Cambridge Advanced Certificate in English (CAE)
 • Cambridge First Certificate in English (FCE): Με βαθμό C και άνω
 • Examination for the Certificate Proficiency in English (ECPE)
 • Examination for the Certificate Competency in English (ECCE)
 • Pearson Academic: Με βαθμό 42, με τουλάχιστον 40 σε κάθε τμήμα του τεστ
 • BCA IELTS Placement Test: Με βαθμό 5.5 και  άνω, με τουλάχιστον 5.5 σε κάθε τμήμα του τεστ


Οι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν αποδεκτοί απευθείας στο 2ο έτος σπουδών (Certificate Level), εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου με βαθμό 17 και άνω.

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να παρακοληθήσουν τα πρώτα 2 έτη των προγραμμάτων είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το 2ο έτος σπουδών στα Αγγλικά θα πρέπει να κατέχουν μία από τις παρακάτω πιστοποιήσεις:

 • IELTS: Με βαθμό 6 και άνω, με τουλάχιστον 5.5 σε κάθε τμήμα του τεστ
 • Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE): Με βαθμό C1 και άνω.
 • Cambridge Advanced Certificate in English (CAE): Με βαθμό C και άνω
 • Cambridge First Certificate in English (FCE): Με βαθμό B και άνω.
 • Examination for the Certificate Proficiency in English (ECPE): με βαθμό Pass και άνω.
 • Pearson Academic (PTE): Με βαθμό 53, με τουλάχιστον 51 σε κάθε τμήμα του τεστ
 • BCA IELTS Placement Test: Με βαθμό 6 και  άνω, με τουλάχιστον 5.5 σε κάθε τμήμα του τεστ

International Baccalaureate Diploma Graduates

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αποδεκτοί κατευθείαν στο 2ο έτος σπουδών (Certificate Level), εφόσον είναι κάτοχοι International Baccalaureate Diploma με βαθμό τουλάχιστον 28 μονάδων και άνω και τουλάχιστον 15 μονάδες σε higher level.

Υπεύθυνη Τμήματος​

Δρ. Άννα Τουλουμάκου

H Δρ. Τουλουμάκου αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ειδίκευση στην Ψυχολογία) και έχει ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στη Ψυχομετρία (ΜA in Educational Psychology: Psychological Measurement and Evaluation) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), ως υπότροφος του Κληροδοτήματος Σταμάτη και δεύτερο μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική & τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφού δούλεψε με Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα η Δρ. Τουλουμάκου επέστρεψε στην εκπαίδευση και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Κέντρο SKOPE του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μ. Βρετανία)

ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Ιδρύματος Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC). Από το 2017-2019 εργάστηκε και ως μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης [ΠΤΔΕ] του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με θέμα τις γλωσσικές δεξιότητες παιδιών που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας. Διδάσκει Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2016 έως και σήμερα. Η Δρ. Τουλουμάκου εξειδικεύεται σε παιδιά με αντίξοες εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία (ΑΕΠΗ) και στην εφαρμογή πρακτικών που είναι ευαισθητοποιημένες στο τραύμα.

Μαθήματα Προγράμματος

20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Χειμερινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
20 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Εαρινό Εξάμηνο
40 Ακαδημαϊκές Μονάδες
Ετήσιο
Επίπεδο Τίτλος Πτυχίου Σημειώσεις
Cert HE

Certificate of HE Early Childhood Care and Education

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν 120 ακαδημαικές μονάδες
Dip HE

Diploma of HE Early Childhood Care and Education

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν 240 ακαδημαικές μονάδες
Ordinary degree

Ordinary degree BA Early Childhood Care and Education

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν 300 ακαδημαικές μονάδες
BSc

BA (Hons) Early Childhood Care and Education

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν 360 ακαδημαικές μονάδες

Τα προσφερόμενα πτυχία καθώς και τα κριτήρια για την απόκτησή τους:​

Όλα τα προπτυχιακά προγράμματα, πέραν του πτυχίου Bachelor, προσφέρουν και ενδιάμεσους/συμπληρωματικούς προπτυχιακούς τίτλους, όπως η Βεβαίωση Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτοί οι προπτυχιακοί τίτλοι, οι οποίοι μπορούν επίσης να αποκτηθούν με βαθμό ή τιμητική διάκριση, απονέμονται σε όσους σπουδαστές έχουν ολοκληρώσει ένα τμήμα του πτυχιακού κύκλου σπουδών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter​ για να λαμβάνετε τα νέα του BCA​