Mediterranean Archaeology and Civilizations

Αυτό το μάθημα σε μια εισαγωγική έρευνα για τους λαούς της αρχαίας Μεσογείου (Εγγύς Ανατολή, Ελλάδα και Ιταλία) από περίπου. 3000 π.Χ. έως περίπου. 700 CE, με επίκεντρο την ιστορία, τον υλικό πολιτισμό, την καλλιτεχνική παραγωγή, τον πολιτισμό των τροφίμων και τη θρησκεία των διαφορετικών πολιτισμών αυτών των περιοχών. Ένα προνομιακό παρατηρητήριο θα προσφέρει το νησιωτικό πλαίσιο της Κρήτης, της Μάλτας και της Σικελίας, που έπαιξε, το καθένα με τον δικό του τρόπο, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σημερινού μεσογειακού πολιτισμού. Μετά από μια αρχική ενότητα που στοχεύει στην παροχή των γεωγραφικών και ιστορικών θεμελίων, το μάθημα θα δομηθεί σε τρεις κύριες ενότητες.

Η πρώτη ενότητα ασχολείται με τη μελέτη του ρόλου της αρχαίας αρχιτεκτονικής ως κύριου μέσου εκδήλωσης πίστης και δύναμης. Από τους μεγαλιθικούς ναούς της Μάλτας μέχρι την Αθηναϊκή Ακρόπολη, από το ελληνικό θέατρο των Συρακουσών μέχρι το Κολοσσαίο στη Ρώμη, τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα και η εντυπωσιακή κτιστή κληρονομιά των μεσογειακών πολιτισμών οδηγήθηκαν από την επιθυμία να κατευνάσουν τις θεότητες ή από τις φιλοδοξίες των κυβερνώντες. Θα αναλυθούν βασικές περιπτωσιολογικές μελέτες για τον εντοπισμό παραλληλισμών με τη σύγχρονη και σύγχρονη αρχιτεκτονική που σχετίζεται με την Εκκλησία και το Παλάτι.

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στην αρχαιολογία των τροφίμων των ελληνορωμαϊκών πολιτισμών και στη μελέτη του υλικού πολιτισμού των τροφίμων και ποτών και στην ανάλυση του ρόλου του φαγητού σε θρησκευτικές και ταφικές τελετές καθώς και σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις (ζωγραφική, αγάλματα, παραγωγή κεραμικής ). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη γένεση της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και στην κληρονομιά και τον αντίκτυπο των ελληνορωμαϊκών γαστρονομικών και διατροφικών συνηθειών στα σημερινά ιταλικά και ελληνικά φαγητά, που αποτελούν στην ουσία ένα πλέγμα αρχαιολογικής άυλης και υλικής κληρονομιάς.

Η τρίτη ενότητα επικεντρώθηκε στη μελέτη καινοτόμων τρισδιάστατων ψηφιακών εργαλείων για τεκμηρίωση, ερμηνεία μέσω οπτικοποίησης και δημόσιας διάδοσης της μεσογειακής αρχαιολογικής κληρονομιάς (δηλαδή αρχαιολογικές εικονικές περιηγήσεις, εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αρχαιοπαιχνίδια) και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους για το καλύτερο πρακτικές στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter​ για να λαμβάνετε τα νέα του BCA​