ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 4 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 4  ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ; 

1. Συναισθηματική Νοημοσύνη 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του εαυτού του και των άλλων καθώς και η τόλμη του να δείχνει ευάλωτος. Συνήθως χωρίζεται σε τρείς τομείς: 

 1. Αυτογνωσία / Αυτοδιαχείριση: Η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, τις αδυναμίες και τα συναισθήματά σου και η  ικανότητα να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου, ειδικά σε περιόδους υψηλού στρες. 
 2. Κοινωνική επίγνωση: Η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων. Αυτό αναφέρεται επίσης συχνά ως η ικανότητα εκδήλωσης ενσυναίσθησης. 
 3. Διαχείριση σχέσεων: Η ικανότητα διαχείρισης σχέσεων με άλλους μέσω επιρροής, καθοδήγησης, και επίλυσης συγκρούσεων. 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για όλους τους ηγέτες. Είναι τόσο σημαντικό που επηρεάζει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες δεξιότητες σε αυτήν τη λίστα. 

2. Επικοινωνία 

Οι επικοινωνιακές ικανότητες ενός ηγέτη είναι κρίσιμες για την επιτυχία μιας ομάδας. Για να καταλάβετε γιατί, πρέπει να σκεφτείτε τον ρόλο που αναλαμβάνουν οι ηγέτες: Παρακινούν τους άλλους να τους βοηθήσουν και να εργαστούν για κοινούς στόχους. 

Για να διασφαλίσετε ότι αυτές οι εργασίες εκτελούνται σωστά, πρέπει να καθορίσετε εάν επιδεικνύετε τις αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας που απαιτούνται για να ενημερώσετε την ομάδα σας για τους στόχους σας και να σχεδιάσετε να τους επιτύχετε. 

Η επικοινωνία αποτελείται από διάφορες διακριτές δεξιότητες. Μερικές από τις πιο σημαντικές επικοινωνιακές δεξιότητες για τους ηγέτες περιλαμβάνουν: 

 • Προσαρμοστικότητα: Η ικανότητα να προσαρμόζετε το στυλ επικοινωνίας σας σε διαφορετικές καταστάσεις και κοινό. 
 • Ενεργητική ακρόαση: Η ικανότητα να παραμείνετε αφοσιωμένοι και προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, δίνοντας προσοχή σε λεκτικές και μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας. 
 • Διαφάνεια και Σαφήνεια: Η ικανότητα να γνωστοποιείτε τους στόχους, τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τη στρατηγική της εταιρείας σας με ανοιχτό και διαφανή τρόπο. Η ικανότητα απλοποίησης ενός μηνύματος παρέχοντας το σωστό επίπεδο λεπτομέρειας για ένα δεδομένο κοινό ώστε να το παρακινήσει να δράσει. 
 • Ερωτήσεις με νόημα: Η ικανότητα να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που πυροδοτούν στοχαστική συζήτηση. 
 • Ενσυναίσθηση και Γλώσσα του Σώματος: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ικανότητα να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα αυτών με τα οποία επικοινωνείτε και να χρησιμοποιείτε αυτήν την κατανόηση για να προσαρμόσετε το στυλ επικοινωνίας σας. Παρουσίαση ανοιχτής και παρηγορητικής γλώσσας σώματος που δημιουργεί σχέσεις και κάνει τους άλλους να αισθάνονται άνετα να μοιράζονται απόψεις. 

3. Ευελιξία / Ανθεκτικότητα 

Στις επιχειρήσεις, τα πράγματα σπάνια πάνε ακριβώς όπως τα σχεδιάζουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά υπολογίζετε τους γνωστούς κινδύνους στην επιχειρηματική στρατηγική ή στην κυκλοφορία του προϊόντος σας, πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά σας. Ως ηγέτης, πρέπει να παραμείνετε ευέλικτοι και ανθεκτικοί κάτω από πίεση και να κατέχετε κρίσιμες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων  και συγκρούσεων που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στα μεταβαλλόμενα σενάρια και να καθοδηγήσετε την ομάδα σας σε νέες πορείες δράσης. 

4. Οικονομική Απόδοση και Χρηματοοικονομική Παιδεία 

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μεγάλο μέρος του χρόνου ενός ηγέτη αφιερώνεται στην επιχειρηματική στρατηγική: στην επιλογή οργανωτικών στόχων και στην προσπάθεια επίτευξής τους. Αναγκαστικά, αυτοί οι στόχοι θα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με ζητήματα οικονομικής απόδοσης: κερδοφορία, ταμειακές ροές και άλλες βασικές μετρήσεις. Έχοντας αυτό υπόψη, όλοι οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να διατηρούν χρηματοοικονομική παιδεία. 

Εκτός από τη βασική χρηματοοικονομική παιδεία, οι οικονομικές δεξιότητες που χρειάζονται όλοι οι ηγέτες περιλαμβάνουν: 

 • Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιλαμβάνει ισολογισμούς, καταστάσεις λογαριασμού αποτελεσμάτων και καταστάσεις ταμειακών ροών. 
 • Ανάλυση αναλογίας κόστους απόδοσης, η οποία επιτρέπει μια πιο ουσιαστική κατανόηση της απόδοσης μιας εταιρείας. 
 • Διαχείριση ταμειακών ροών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας και της ανάπτυξης μιας επιχείρησης με σταθερό ρυθμό. 
 • Πρόβλεψη, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα πρόβλεψης μελλοντικών πωλήσεων, ταμειακών ροών και κερδών. 

Ενώ η χρηματοοικονομική παιδεία μπορεί να ωφελήσει όλους τους επαγγελματίες, είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε βρίσκεται επί του παρόντος ή φιλοδοξεί να καλύψει μια ηγετική θέση.

Angeliki Plouma Strategic Trainer, Engagement Coach, BCA Academic Teacher, Awarded Writer 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter​ για να λαμβάνετε τα νέα του BCA​