Η τουριστική αγορά έχει άμεση ανάγκη από σωστά καταρτισμένα διοικητικά στελέχη

Δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Γενική Διευθύντρια BCA College:
Η τουριστική αγορά έχει άμεση ανάγκη από σωστά καταρτισμένα διοικητικά στελέχη

Οι φερέλπιδες ενδείξεις για επιστροφή του τουρισμού, σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, μετά από μία διετία έντονων πιέσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, ως μοναδικής ατραπού για τη θωράκιση της, κατά γενικής ομολογίας, «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη σύγχρονη οικονομική συγκυρία και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην αγορά ένα συνονθύλευμα παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το ενεργειακό, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω της διεύρυνσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων, αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις και την ενεργό ζήτηση, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό το tourismtoday παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέμα “Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, Προοπτικές & Ευκαιρίες. Σύνδεση Εκπαίδευσης με την παραγωγή”συνηγορώντας στη διαπίστωση πως μόνον μέσω της κατάρτισης των νέων επαγγελματιών που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες τουρισμού θα επιτευχθεί και η συνολική αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας.

Σήμερα το tourismtoday.gr συνομίλησε με την Δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Γενική Διευθύντρια BCA College.

  • Τα στελέχη που αποφοιτούν και διενεργούν πρακτική άσκηση απορροφώνται από την αγορά εργασίας και σε τι διάστημα;

Μια βασική επιδίωξη και ουσιαστικό ζητούμενο κάθε απόφοιτου είναι η επαγγελματική του απορρόφηση στο αντικείμενο σπουδών και στον επαγγελματικό κλάδο που έχει επιλέξει και η μετατροπή του από εν δυνάμει εργαζόμενο σε πετυχημένο στέλεχος.

Αυτή η προσδοκία που δε συνιστά μόνο μια λογική συνέπεια των σπουδών ενός ατόμου, αλλά και μια αναγκαία συνθήκη για την ευζωία του, είναι για πολλούς αποφοίτους διαφόρων σχολών ένα δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτο όνειρο.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας στην πραγματοποίηση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης εδράζεται στην αδυναμία διασύνδεσης της δημόσιας παιδείας, και όχι μόνο, με την αγορά εργασίας. Καθώς και στην αποσύνδεση της εκπαίδευσης με την πρακτική εφαρμογή της.

Αυτό το μείζον πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των νέων ατόμων της χώρας μας, έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία και επιλυθεί προ πολλού από το BCA College. Το BCA έχει καταφέρει να διασυνδέει άμεσα και με μεγάλη επιτυχία τους φοιτητές του με τις καλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες  και τουριστικές μονάδες της χώρας μας, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Κολεγίου σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά και την επαγγελματική τους απορρόφηση και πετυχημένη σταδιοδρομία στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις της επιλογής τους.

Μετατρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο τους φοιτητές και αποφοίτους του σε δυναμικά και πετυχημένα στελέχη του τουριστικού κλάδου ήδη κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων και συμβάλλοντας θετικά και καθοριστικά στην επαγγελματική τους καταξίωση.

  • Οι προπτυχιακές σπουδές επαρκούν ή χρειάζεται και μεταπτυχιακό;

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς, που βιώνει τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση και που οφείλει να εστιάζει και να αναβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα των τουριστικών του υπηρεσιών, η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των τουριστικών στελεχών και εργαζομένων πρέπει να θεωρείται μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική τους καταξίωση και την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Ως εκ τούτου, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι ότι χρειαζόμαστε ένα έμψυχο δυναμικό που θα διαθέτει άρτιες και επίκαιρες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών και επαγγελματικής του ενασχόλησης και που θα είναι επαγγελματικά πανέτοιμο να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες επαγγελματικές προκλήσεις.

Ενδυναμωμένο τόσο με τα Hard Skills, όσο και με τα Soft Skills που χρειάζεται μια τέτοια πολυσχιδής προσωπικότητα. Με σπουδές τόσο προπτυχιακού, όσο και μεταπτυχιακού επιπέδου και εξειδικεύσεις πάνω σε διάφορους τομείς της Διοίκησης Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.

  • Ποιες οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τουρισμό μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο κλάδος με την πανδημία του covid-19;

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης σημαντικών και ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων αποδεικνύει περίτρανα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει χάσει σε κύρος και αίγλη, αλλά αντιθέτως έχει θετικό πρόσημο στις καρδιές των τουριστών και των επενδυτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εν μέσω Covid έχει καταφέρει όχι μόνο να ανακάμψει τουριστικά, αλλά να φτάσει και να ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2019, τόσο σε αφίξεις όσο και σε τζίρο.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι όχι μόνο οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικές και ελκυστικές, αλλά ότι η ενασχόληση με τον τουριστικό κλάδο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για μια γρήγορη και πετυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας.

Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούν αριθμητικά περισσότερο και επιστημονικά αρτιότερα καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό. Στελέχη που διαθέτουν το κατάλληλο και επικαιροποιημένο γνωστικό υπόβαθρο, αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες. 

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τόσο ο ελληνικός, όσο και ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδυναμώθηκε σημαντικά από στελέχη που αποχώρησαν από τον κλάδο του τουρισμού και δεν επανήλθαν. Παράλληλα, κακές πρακτικές ενός πολύ μικρού αριθμού επιχειρηματιών, όσον αφορά τη μισθοδοσία ή/και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, δημιούργησαν μια σχετικά άσκημη, και σίγουρα όχι αντιπροσωπευτική εικόνα του κλάδου. 

Ενώ, ένα σημαντικό μέρος του υπάρχοντος δυναμικού φαίνεται να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις καινούριες απαιτήσεις του τουριστικού γίγνεσθαι, όχι απαραίτητα από δική του υπαιτιότητα, αλλά λόγω των ταχύτατων μεταβολών και εξελίξεων του κλάδου.

Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των εργαζομένων, καθώς και η ευρύτερη ενδυνάμωση της τουριστικής απασχολησιμότητας, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και του τουριστικού μέλλοντος της χώρας μας.

Ακόμα και εάν η ελκυστικότητα των τουριστικών επαγγελμάτων έχει πληγή από διάφορες συγκυρίες, οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να συστρατευθούμε, να εντοπίσουμε και να αλλάξουμε τις όποιες κακές πρακτικές ώστε να βελτιωθεί η άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Η προσέλκυση των νέων μας σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που λέμε τουρισμό είναι μονόδρομος και υποχρέωση όλων μας.

  • Πόσο άμεση είναι η απορρόφηση των στελεχών στην τουριστική αγορά;

Η τουριστική αγορά έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη από σωστά καταρτισμένα διοικητικά στελέχη που θα μπορέσουν να επανδρώσουν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις ποικίλες διοικητικές θέσεις του χώρου. Μάλιστα, τη δεδομένη στιγμή είναι πολλές οι περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων που καλούνται να προσελκύσουν διοικητικά στελέχη από το εξωτερικό, επειδή αδυνατούν να εντοπίσουν ικανοποιητικό αριθμό διοικητικών στελεχών από την εγχώρια αγορά.

Ως εκ τούτου η απορρόφηση και η γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη των τουριστικών στελεχών είναι κάτι δεδομένο στη σημερινή τουριστική πραγματικότητα. Και μάλιστα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος στους εργαζομένους του, συγκρινόμενος που τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους.  Το ζήτημα όμως είναι τα στελέχη που θα κατακτήσουν γρήγορα και εύκολα υψηλές διοικητικές θέσεις να έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να παραμείνουν με επιτυχία στις σημαντικές αυτές θέσεις ευθύνης.

 Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση είναι μια αναγκαία προϋπόθεση. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερη και πιο σίγουρη επένδυση από τη μόρφωση ενός ατόμου.

 Δρ. Χριστίνα Κωνσταντινίδου
BABH, ΜΑ, MBADBA   
Γενική Διευθύντρια BCA College

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter​ για να λαμβάνετε τα νέα του BCA​