Student Portal

GIRLS CODING EVENT: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Πιλοτικού Προγράμματος εκμάθησης ψηφιακού κώδικα από το EIT & το KEAN

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, στο BCA College στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος “Μαθήματα Ψηφιακού Κώδικα για κορίτσια 12-17 ετών» στο πλαίσιο του European Horizon 2020, από τους διοργανωτές το EIT- Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας και το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, κ. Σταυρός Μηλιώνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα μαθημάτων που φιλοξενήθηκαν σε 5 Δήμους της Αττικής και της Πελοποννήσου  κατά τους μήνες ιούλιο και Αύγουστο. Ο κ. Μηλιώνης μεταξύ άλλων είπε ότι το ΚΕΑΝ δέχθηκε πολλά αιτήματα από πολίτες διαφόρων δήμων της Ελλάδας , για διοργάνωση εργαστηρίων και στην περιοχή τους. Επίσης τόνισε την ανάγκη που εξέφρασαν οι μικρές μαθήτριες, για την δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μιας ηλεκτρονικής «τάξης» όπου οι μικρές προγραμματίστριες θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συζητούν νέες ψηφιακές ιδέες και να εργάζονται σε ομάδες.  Ο κ. Laurent Roux, επικεφαλής επιχειρηματικότητας του EIT, παρουσίασε την ατζέντα του ινστιτούτου με πρότζεκτ για την υποστήριξη δραστηριοτήτων για την γυναικεία ηγεσία  και επιχειρηματικότητας. Αυτά τα πρότζεκτ περιλαμβάνουν εργαστήρια σε 6 χώρες (που ανήκουν στο σύνολο χωρών RIS  για την καινοτομία του EIT) με την συμμετοχή επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματικών και ηγετών της τοπική κοινωνίας , οι οποίες απευθύνονται σε νεαρές μαθήτριες ηλικίας 12-18 ετών, εργαστήρια και διαγωνισμός για ψηφιακό κώδικα για μαθήτριες 12-18 ετών,  και συμμετοχή σε σχετικές  πανευρωπαϊκές διοργανώσεις και προώθηση επιτυχημένων ιστορίών και βέλτιστων πρακτικών μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες της Κομισιόν. Συνεργάτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κλήθηκαν προκειμένου να ενισχύσουν και επεκτείνουν αυτές τις δραστηριότητες σε περισσότερες πόλεις, περισσότερες χώρες και με συμμετοχή περισσότερων μαθητών.  περισσότερους

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ενδιαφερόμενοι υποστηρικτές του προγράμματος, εκπρόσωποι τύπου και ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίοι όλοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην συνέχιση των εργαστηρίων εντός Ελλάδας και σε γειτονικές χώρες. 

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Γεν. Γραμματείας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κα Αρετή Γουργούλη καλωσόρισε το Girls Coding  ως ΄μια από εκείνες τις σοβαρές προσπάθειες που ενδυναμώνουν την ελληνική νεολαία και δημιουργούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας και τόνισε ότι οοι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείου. Η κα Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Μέλλον , για την επιστήμη και την τεχνολογία. Περιέγραψε εν συντομία την στρατηγική των ευρωπαϊκών φορέων και επιτροπών για την ψηφιακή πολιτική, νομοθεσία και τα σχετικά προγράμματα  και εξέφρασε την θερμή της υποστήριξη και προσδοκία ότι η επέκταση πρωτοβουλιών όπως το the Girls Coding θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των εξελίξεων στις νέες τεχνολογίες όπως το Blockchain και στις συνθήκες της αγοράς εργασίας του μέλλοντος. Η κα Καϊλή τόνισε τέλος ότι η ενθάρρυνση των γυναικών από μικρή ηλικία για ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες είναι ένα ζητούμενο πανευρωπαϊκό ,το οποίο για την Ελλάδα συνιστά επιτακτική ανάγκη.

Ο κ. Ν.Μπάμπαλος, δήμαρχος του Ν. Ηρακλείου Αττικής, ενός εκ των πέντε δήμων που φιλοξένησαν τα εργαστήρια, στην ομιλία του είπε ότι λόγω του θετικού αντικτύπου και του ενθουσιασμού που προκάλεσε αυτή η πρωτοβουλία στις μαθήτριες ,ο Δήμος θα υποστηρίξει οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια. 

Οι νεαρές προγραμματίστριες που συμμετείχαν στα μαθήματά τους κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο 2017, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ανυπομονώντας να ακούσουν από τους επισήμους αν θα τους ξαναδοθεί η  ευκαιρία για μαθήματα κώδικα. Οι μαθήτριες πήραν τον λόγο και μίλησαν για την εμπειρία τους, για τα μαθήματα και την θετική επίδραση που είχε σε εκείνες η γνώση αυτή και η συμβολή της δασκάλας τους για τον κώδικα κα Βάσω Μπέλλια. Σύμφωνα με τις μαθήτριες, το μάθημα υπολογιστών στο ελληνικό σχολείο είναι αναχρονιστικό και βαρετό, δεν εμπνέει καθόλου , ενώ με ακόμα και με τις βασικές αρχές κώδικα που έμαθαν μέσα στο καλοκαίρι, ένιωσαν την αυτοπεποίθηση να σχεδιάσουν πιθανές εφαρμογές και το επαγγελματικό τους μέλλον. 

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Τερζόπουλος, στέλεχος της Google, ενέπνευσε με τον λόγο του και απευθυνόμενος στις μαθήτριες τους μίλησε για την σημασία να υποστηρίξουν τα όνειρά τους και ότι με το να γνωρίζουν κώδικα θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας. Σε ερωτήσεις που δέχτηκε, μίλησε για την προσωπική του ιστορία και το πώς η αφοσίωσή του για τις νέες τεχνολογίες και η επιμονή του τον οδήγησαν στο πολυσυλλεκτικό περιβάλλον της Google, αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η νέα στρατηγική για την υλοποίηση νέων εργαστηρίων στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες θα κοινοποιηθεί σύντομα.

 Contact details / information: +30 210 2692 880, info@kean.gr , www.girlscoding.eu   , FB Page GirlsCodingEU