Το Workshop απευθύνεται σε άτομα όλων των τομέων του επισιτισμού και της μαγειρικής, εργαζόμενους ή άνεργους, οι οποίοι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στον χώρο της Ναυτιλίας – ως μάγειρες σε εμπορικά πλοία, συνδυάζοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες και εργασία.
Το Workshop θα σας εκπαιδεύσει σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της λειτουργίας των πλοίων, παρουσιάζοντας τις τεχνικές που δημιουργούν νόστιμα, υγιεινά και καλαίσθητα φαγητά, που συμβάλλουν στην ευεξία και την καλή διάθεση των ναυτικών. Θα διερευνήσουμε επίσης όλα τα σχετικά θέματα με την ασφάλεια και την υγιεινή στον χώρο της Κουζίνας, την οικονομική παραγωγή χωρίς σπατάλες υλικών, και θα εξασκηθείτε στην μεσογειακή αλλά και σε χαρακτηριστικές εθνικές “σχολές” μαγειρικής με τις ανάλογες συνταγές καθώς το πλήρωμα ενός πλοίου αποτελείται κατά κανόνα από ναυτικούς πολλών εθνικοτήτων και ανάλογων διατροφικών συνηθειών.
Food Service Operations in the Shipping Industry
40 ώρες
Τηλ: +30 210 7253 783
E-mail: seminars@bca.edu.gr
Παρουσίαση του προγράμματος. Ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες για θέματα αιχμής στον τομέα του επισιτισμού.
Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα οφέλη του προγράμματος και θα εξοικειωθούν με τους χώρους. Συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους εργασία.
1.1. Κίνδυνοι για τα τρόφιμα
1.2. Προσωπική Υγιεινή
1.3. Ασφάλεια αποθήκευσης
Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας αναφορικά με την παραγωγή τροφίμων
Επιπλέον, θα διδαχθούν τη σημασία της προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας κατά τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και πώς αυτή επηρεάζει τους άλλους
2.1. Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου)
2.2. Πώς ελέγχεται η μέθοδος HACCP
Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τι είναι η μέθοδος HACCP και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης θα κατανοήσουν τη σημασία της μεθόδου HACCP εν πλω και τρόπους εφαρμογής
3.1. Καθαρισμός περιοχής παραγωγής τροφίμων
3.2. Καθαρισμός και απολύμανση εξοπλισμού
3.3. Καθαρισμός προϊόντων
3.4 Η σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία της καθαριότητας καθώς και τους σωστούς τρόπους εφαρμογής αυτών με σκοπό την εξάλειψη πιθανότητας μόλυνσης με τη χρήση λανθασμένων εξοπλισμών καθαρισμού.
Επιπρόσθετα, θα διδαχθούν τους σωστούς και λανθασμένους τρόπους καθαρισμού και υγιεινής.
4.1. Πραγματική παραγωγή καθημερινών συνταγών
(Πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο)
4.2. Συνταγές βασισμένες στη μεσογειακή κουζίνα
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώση για τις ελληνικές και μεσογειακές βασικές συνταγές που μπορούν να εφαρμοστούν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Ακόμη, θα εξοικειωθούν με τα προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας και θα επιλέξουν μια συνταγή που θα τους βοηθήσει να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους και την οπτική γωνία για διαφορετικές συνταγές.
5.1. Βασικές μέθοδοι μαγειρέματος
5.2. Βασικός εξοπλισμός
Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν όλες τις πιθανές μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να εφαρμοστούν στην Κουζίνα ενός πλοίου αλλά και να αναγνωρίζουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους.
6.1. Παραγγελίες
6.2. Αποθήκευση
6.3. Απόψυξη
6.4. Διαχείριση υπολειμμάτων
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία της σωστής παραγγελίας και πώς βοηθάει στην καθημερινή εργασία καθώς και τον σωστό τρόπο αποθήκευσης και απόψυξης αγαθών σύμφωνα με το σχεδιασμό μενού.
Τέλος, θα διδαχθούν τρόπους διαχείρισης υπολειμμάτων, οι οποίοι συμβάλουν στην οικονομία της εταιρείας.
7.1. Περιβαλλοντικοί κανόνες λειτουργίας κουζίνας, αποτροπή ρύπανσης
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον στην εργασία τους και πώς μπορούν να αποτρέψουν τη ρύπανση κατά την παραγωγή τροφίμων στο πλοίο.
8.1. Εβδομαδιαίος σχεδιασμός μενού
8.2. Τρόπος δημιουργίας ισορροπημένου μενού
8.3. Τρόποι αποφυγής επανάληψης
Οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο μενού που θα τους βοηθήσει στην εφαρμογή ενός σωστού τρόπου παραγγελίας, αποθήκευσης και χειρισμού υπολειμμάτων.
9.1. Διαφορετικοί άνθρωποι – διαφορετικές διατροφικές συνήθειες
9.2. Πώς τρώνε και τι προτιμούν οι ανθρώπινες φυλές.
9.3. Οι διαφορετικές “κουλτούρες” διατροφής και πού βασίζονται
9.4. Συνδυασμός διαφορετικών ιδεών.
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν και θα μάθουν να σέβονται τις διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις και αντιδράσεις. Επίσης, θα κατανοήσουν τη σημασία των διαφορετικών αναγκών καθώς και τους τρόπους συνδυασμού διαφορετικών ιδεών.
10.1. Ποια είναι η ψυχολογία της διατροφής και πώς αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία του καλού φαγητού και πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην καλή διάθεση των ανθρώπων.
11.1. Παρουσίαση φαγητού
11.2. Στήσιμο μπουφέ
11.3. Παρουσίαση Κουζίνας- Cantina
11.4. Δημιουργικότητα και καλλιτεχνική διάθεση στην κουζίνα
Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τρόπους παρουσίασης φαγητού στο Food Service και πώς να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.
12.1. Δεξιότητες εξυπηρέτησης
12.2. Τάσεις εξυπηρέτησης
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βασική ιδέα της σωστής εξυπηρέτησης και να διδαχθούν τις νέες τάσεις έτσι ώστε να κάνουν την καθημερινή παραγωγή λίγο πιο ενδιαφέρουσα.
13.1. Συστατικά που χρησιμοποιούμε συχνά
13.2. Πού και πώς χρησιμοποιείται κάθε υλικό
13.3. Η ιστορία των συστατικών
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώση για τη μεσογειακή διατροφή